تهران نوشت

دل‌نوشته ها، تحلیل فیلم و کتاب

تهران نوشت

دل‌نوشته ها، تحلیل فیلم و کتاب

عشق زیاد هم قیمتی نیست

عشق زیاد هم قیمتی نیست؟! اصلا  ایا عشق قابل اندازه گیری و قیمت گذاشتن است؟ عشق تمام می شود؟ عشق پایان می پذیرد؟ اینها سوالاتی است که ممکن است هر کسی درباره عشق از خودش بپرسد یا به ذهنش خطور کند. وقتی عاشق می شویم فکر نمی کنیم که ممکن است این عشق روزی پایان یابد، می پنداریم عشق مان ابدی است؛ غافل از آنکه اگر به عشق توجه اولیه را نشان ندهیم کمرنگ و کمرنگ تر می شود تا جایی که اثری از خود باقی نمی گذارد. بن مایه داستان های کوتاه و موجز و بی نظیر «بریژیت ژیرو» نویسنده فرانسوی در کتاب «عشق زیاد هم قیمتی نیست»، است. 

کتاب عشق زیاد هم قیمتی نیست، تک گویه های زنانی است که روزی عاشق بودند و عاشق شان بودند اما حالا هر کدام در هر موقعیتی که قرار گرفتند عشق شان را تمام شده یافتند. پس یا خودشان را رفتند یا ترکشان کردند، یا مادر بودند یا معشوق. اصغر نوری به خوبی ترجمه این کتاب را انجام داده است. جملاتی کوتاه و خواندنی و روان. ین کتاب که برنده جایزه گنکور داستان کوتاه فرانسه شده، توسط انتشارات هیرمند منتشر شده است. کتابی هفتاد صفحه ای  به قیمت حدود هفت هزار تومان (چون در چاپ های مختلف متفاوت است). که 11 داستان دارد زن های داستان منفعل نیستند. هر کدام برای نگه داشتن عشق شان تلاش خود را کرده اند و هنوز هم در برخی از آنها احساساتی هرچند ناچیز به آنکه عاشقش هستند، وجود دارد اما دیگر احساس یا شاید عزت نفس شان اجازه نمی دهد بیش از این رابطه تمام شده ای را ادامه دهند. آنها چندین و چند بار تلاششان را کرده اند اما افاقه نکرده است. چون آن رابطه می بایست روزی، جایی و بنابه دلایلی تمام میشده. این کتاب کوتاه و پر از احساس را بخوانید و لذت ببرید اما نترسید که ممکن است روزی عشق شما هم تمام شود، بلکه بیاموزید چه کنید که عشق تان روز به روز شکوفاتر شود.

خط چهار مترو

فیلم ها و سریال هایی که درباره برزخ و به کما رفتن افراد ساخته شده اند را دیده ایم. مثلا کمکم کن قاسم جعفری که باید بعد از به هوش آمدن می رفتند سراغ کارهای خیری که در گذشته انجام نداده بودند و حالا فرصت جبران پیدا کرده بودند. از طرفی مرور گذشته می تواند باعث شود که آدمی بداند با خودش چند-چند است. تلفیق این دو ورد می شود روند داستان خوش خوان و روان «خط چهار مترو». داستانی به قلم لیلی فرهادپور که دومین رمان او بعد از شنبه های راه راه است. رمان داستان زنی هم نام خود نویسنده است که وقایع ناب و خاطره انگیز و بعضا غم انگیز دهه 40 تا 80 شمسی  را در برزخی اعراف گونه روایت می کند. حوادث روزهای انقلاب و نوجوانی که در تظاهارت با هر دو قشر مذهبی و توده ای برخورد دارد. حوادث بعد از انقلاب و جنگ و مهاجرت عده ای به خارج از کشور در بحبوحه جنگ و نیز وقایع کوی دانشگاه 78. همه اینها برای نسل ما هم خاطره است. با آنها روزگار گذرانده ایم. روزگاری هم تلخ و هم شیرین به خصوص برای بچه ها و نوجوان ها. حالا لیلی داستان نیز که تا صفحات پایانی داستان حتی نامش را نمی دانیم و نمی داند؛ با زبان شیرین و روان خود داستان زندگی اش در چهار دهه بیان می کند. لیلی داستان در جایی به نام برزخ گیر کرده که هم از منظر دینی حاج خانوم در سوره اعراف به آن اشاره شده که جایی میان دنیای فانی و جهان باقی است و هم از منظر دین زرتشت، آرداویراف نامه از بزرگان دین زرتشت در سفرش به دوزخ و بهشت به جایی به نام همستگان می رود که بین بهشت و جهنم است.

خط چهار مترو به مهاجرت و مشکل ایرانیان خارج از کشور به خصوص کسانی که با پناهندگی سیاسی مواجه هستند؛ نقبی هم به این معضل می زند. معضلی که لیلی داستان هم با ان مواجه می شود اما در نهایت با دگردیسی فکری تصمیم می گیرد به ایران برگردد. 

بازگشت و رجوع دوباره همچون هبوط  آدم به زمین، در این داستان کلید قصه است؛ بازگشت به گذشته و بازگشت به ایران هر دو تصمیم های مهمی برای لیلی و لیلی های سرزمین ما هستند تا تصمیم های جدید بگیرند، به خود دوباره و دوباره فکر کنند.

«خط چهار مترو« نوشته لیلی فرهادپور از انتشارات ثالث در 138 صفحه به قیمت 7 هزار تومان چاپ شده است. کتابی که ارزش چند باره خواندن و تفکر و تامل دارد.